Vijf ouders met kanker in één brugklas

Lunchlezing en gesprek

met Corien van Zweden, auteur van het boek Een hapje uit de zon. Vijf gezichten van kanker, Uitgeverij Cargo, 2016 ISBN 978 90 234 9797 4

11 april van 13:00 – 14:00

Inloophuis De Kraanvogel, Robert Kochplantsoen 19, Amsterdam

Toen ik in 2010 borstkanker kreeg, zat mijn oudste dochter in de brugklas. In de loop van het schooljaar bleek dat in haar klasje van 22 leerlingen er 5 een ouder met kanker hadden. Dat was schokkend om te horen, maar riep bij mij als schrijver ook  meteen heel veel vragen op:  Hoe gaan die andere gezinnen met de kanker om? Wat gebeurt er met de kinderen, alle vijf aan het begin van de puberteit? Gaan ze gewoon puberen, of juist helemaal niet, of gaan ze veel erger puberen?

Ik besloot de vijf ouders – vier moeders en een vader – en hun vijf kinderen te gaan volgen en hun belevenissen, vragen, angsten en ideeën te verwerken tot een boek. Al snel bleek dat we allemaal onze eigen hoogstpersoonlijke manier van omgang met de ziekte hebben en dat al die verschillende manieren hun eigen kracht (en natuurlijk ook zwakte) hebben. Bij de een stond de woede op de voorgrond, bij de ander gelatenheid, bij weer een ander heldhaftigheid, ironie of nieuwsgierigheid.

In deze lezing n.a.v. mijn boek ga ik in op de strategieën die je kunt ontwikkelen in de confrontatie met kanker. Hoe je ze herkent bij je zelf. Hoe je ze kunt inzetten. En hoe anderen je kunnen inspireren met hun strategieën. Ook zullen we kijken naar de reacties van (puber)kinderen wanneer ze geconfronteerd worden met een vader of moeder met kanker.

Er is alle tijd om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Voor wie interesse heeft zijn er bovendien gesigneerde exemplaren van het boek met korting te koop.

Voor meer info zie: www.facebook.com/Eenhapjeuitdezon, www.corienvanzweden.nl